0

france-flag-1058699_1280.jpg
1280x720-YXR.jpg
SHMA PRAKTOREIO.jpg

Γαλλία: Προεδρικές εκλογές 2017

2ος Γύρος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάνε Click στα Πρόσωπα

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

"ΕΜΠΡΟΣ!"

ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

"ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ!"

lepen.jpg
11.png

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

 

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

MACRON.jpg

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών,

Εθνικό Μέτωπο

 

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

paper-clip-note-large-office-notes-memos-paper-cli

Τα βασικά σημεία στο προεκλογικό πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν

 

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος, θεωρείται φαβορί για τη νίκη στον επαναληπτικό γύρο της απρόβλεπτης αναμέτρησης.
Ακολουθούν ορισμένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος του κεντρώου υποψηφίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.
Στις δελεαστικές για τους ψηφοφόρους προτάσεις περιλαμβάνονται εξαιρέσεις από τον τοπικό φόρο κατοικίας ύψους 10 δισεκ. ευρώ, αποζημιώσεις του συνολικού κόστους πολιτιστικών εκδηλώσεων, τεχνητών οδοντοστοιχιών και ακουστικών βοηθημάτων και μειώσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους μαζί με φορολογικές εκπτώσεις για τους εργοδότες τους.
Μεταξύ των κύριων προτάσεών του είναι το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της συγχώνευσης των διαφόρων συνταξιοδοτικών συστημάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και η συγχώνευση των συστημάτων χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, τα οποία σήμερα διαφέρουν για τους εργαζόμενους με τακτικό μισθό και τους αυτοαπασχολούμενους.
Οι ευρύτεροι οικονομικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το οποίο ορίζει η ΕΕ, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% στο τέλος της πενταετούς θητείας του, στην περίπτωση που εκλεγεί, από περίπου 10% σήμερα, ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 δισεκ. ευρώ και περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 60 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο και μέχρι το τέλος της θητείας.
Από τις κυριότερες ιδέες του προγράμματός του είναι:
- Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 33% σε 25%
- Η μετατροπή του συστήματος έκπτωσης φόρων CICE για τις επιχειρήσεις σε μόνιμες φορολογικές εκπτώσεις για την απασχόληση χαμηλόμισθων εργαζομένων
- Η εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών θα παραμείνει, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τον πραγματικό χρόνο εργασίας θα διεξάγονται σε επίπεδο επιχείρησης
- Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν από ορισμένες εισφορές κοινωνικής πρόνοιας, ένα μέτρο που θα έχει όφελος για τους υπαλλήλους περίπου έναν επιπλέον μηνιαίο μισθό
 
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το σχέδιο του Μακρόν προβλέπει 50 δισεκ. ευρώ δημόσιων επενδύσεων στη διάρκεια πέντε χρόνων από τα οποία:
- Δεκαπέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την εκπαίδευση ή την αλλαγή δεξιοτήτων προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά
- Δεκαπέντε δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε ενεργειακούς/περιβαλλοντικούς στόχους: εγκατάλειψη μέσα σε πέντε χρόνια της παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, γρήγορη μετάβαση προς εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αύξηση του φόρου άνθρακα
- Πέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα για προγράμματα φιλικά προς το περιβάλλον, τοπικούς συνεταιρισμούς παραγωγής προϊόντων και βοήθεια στη διάρκεια κρίσεων τιμών
- Πέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για μεταφορικές και τοπικές υποδομές, με επικέντρωση στην ανακαίνιση των παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών μάλλον παρά στην κατασκευή νέων
- Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον τομέα της υγείας, περιλαμβανομένων υψηλότερων αποζημιώσεων για παροχή γυαλιών οράσεως, τεχνητών οδοντοστοιχιών και ακουστικών βοηθημάτων - ακόμη απομάκρυνση από δαπανηρά πακέτα φαρμακευτικής δαπάνης που περιλαμβάνουν τη χορήγηση περισσότερων φαρμάκων από όσα χρειάζονται οι ασθενείς
- Πέντε δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
 
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ


Ένας στόχος για περικοπές 60 δισεκ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες μοιάζει μέχρι τώρα περισσότερο με φιλοδοξία παρά με συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς προβλέπονται περικοπές 10 δισεκ. ευρώ στα επιδόματα ανεργίας που θα δημιουργηθούν από μια μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7%.
Ο Μακρόν προβλέπει επίσης περικοπές 15 δισεκ. ευρώ των δημοσίων δαπανών για την υγεία λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.
Άλλα 25 δισεκ. ευρώ προβλέπονται να εξοικονομηθούν από τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, από τον οποίο ένα μικρό μέρος θα προέλθει από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας λόγω μειώσεων κατά 120.000 άτομα του αριθμού των υπαλλήλων, από τους οποίους οι 50.000 θα είναι στην κεντρική δημόσια υπηρεσία.
Τα υπόλοιπα δέκα δισεκ,. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές των δαπανών των τοπικών αρχών, περιλαμβανομένης και μιας μείωσης κατά 70.000 άτομα του αριθμού των υπαλλήλων τους.
 
ΑΣΦΑΛΕΙΑ/ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ


Κατασκευή άλλων 15.000 φυλακών, πρόσληψη 10.000 αστυνομικών, αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ από λίγο κάτω από το 1,8% το 2016. Επιβολή προστίμων επί τόπου για χρήση ναρκωτικών και έκδοση διαταγών για την εκδίωξη των αρχηγών συμμοριών από ορισμένες γειτονιές.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Μείωση στο μισό του αριθμού των παιδιών στις σχολικές τάξεις του Δημοτικού στα 12 παιδιά ανά τάξη σε 12.000 περιοχές με χαμηλό εισόδημα με ένα μπόνους στους δασκάλους 3.000 ευρώ τον χρόνο για να εργαστούν στις περιοχές αυτές.
Όλοι οι 18χρονοι θα λάβουν ένα «πολιτιστικό πάσο» αξίας 500 ευρώ για αγορά εισιτηρίων κινηματογράφου, θεάτρου και συναυλιών.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων θα απαγορευθεί στο χώρο των σχολείων για τα παιδιά έως την ηλικία περίπου των 15 ετών.
 
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ/ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ


Αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής της κοσμικότητας στη δημόσια ζωή. Καμία απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στους φοιτητές πανεπιστημίου όπως προβλέπεται από ορισμένους υποψηφίους.
Τα αιτήματα ασύλου θα διεκπεραιώνονται μέσα σε έξι μήνες.
Κρατική επιδότηση 15.000 ευρώ για τρία χρόνια για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους από 200 γειτονιές με χαμηλό εισόδημα.
 
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά το ένα τρίτο, τόσο στη Γερουσία όσο και στην Εθνοσυνέλευση.
Μείωση κατά τουλάχιστον 25% του αριθμού των θεσμών των επαρχιακών τοπικών αρχών.
Απαγόρευση προσλήψεων οικογενειακών μελών ως βοηθών βουλευτών.
Η θητεία των εκλεγμένων αξιωματούχων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις συνεχείς θητείες για την ίδια θέση.
Απαγόρευση δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών για όσους έχουν εκλεγεί.

 

Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα που έφερε το Εθνικό Μέτωπο στο προσκήνιο

 

Η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να φέρει το Εθνικό Μέτωπο (FN) από το περιθώριο στο πολιτικό προσκήνιο και επιδιώκει να εκλεγεί πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας και η πρώτη ακροδεξιά πρόεδρος της χώρας μετά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 2011 που ανέλαβε την προεδρία του FN, η Λεπέν έχει προσπαθήσει να αποκηρύξει την αντισημιτική εικόνα του κόμματος, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια στη διάρκεια των οποίων πρόεδρός του ήταν ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Μητέρα τριών παιδιών και δύο φορές χωρισμένη, η Λεπέν προωθεί μια διαφορετική εικόνα του κόμματός της, τασσόμενη κατά των μεταναστών και της ΕΕ, ενώ παράλληλα δεσμεύεται να προστατεύσει τους Γάλλους εργαζόμενους από την παγκοσμιοποίηση.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Λεπέν σταθερά ως μία από τους υποψήφιους που πρόκειται να κερδίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου και να περάσουν στον δεύτερο στις 7 Μαΐου.

Αυτό θα είναι ένα βήμα πιο πέρα από την πρώτη της απόπειρα το 2012, όταν δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Την τελευταία φορά που ακροδεξιός ηγέτης κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών ήταν το 2002, όταν ο πατέρας της ήρθε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ.

Η 48χρονη ακροδεξιά ηγέτιδα δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφους ή αντιπάλους της στη διάρκεια τηλεοπτικών συζητήσεων, καθώς καταφέρεται εναντίον του πολιτικού κατεστημένου.

Τα σχέδιά της να αποχωρήσει η Γαλλία από την ευρωζώνη και να αναγκάσει τη γαλλική κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτήσει κρατικές δαπάνες είναι ιδιαίτερα ανορθόδοξα, αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι οι οικονομικές της πολιτικές συνάδουν με το πνεύμα κατά της παγκοσμιοποίησης που ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και πυροδότησε την ψήφο υπέρ του Brexit.

Η Λεπέν έχει προσπαθήσει να εξευγενίσει την εικόνα του κόμματός της, παρόλο που αυτό την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τον πατέρα της, αποκηρύσσοντας τις δηλώσεις του ότι οι θάλαμοι αερίων των ναζί ήταν «μια λεπτομέρεια» της Ιστορίας. Το 2015 τον διέγραψε από το κόμμα εξαιτίας των απόψεών του.

Ωστόσο και η ίδια προκάλεσε πρόσφατα, όταν νωρίτερα αυτό τον μήνα αρνήθηκε την ευθύνη του γαλλικού κράτους όταν οι Γερμανοί ζήτησαν τη συγκέντρωση 13.000 προς εκτοπισμό Εβραίων από την παρισινή αστυνομία στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Η πρώην δικηγόρος αντιμετωπίζει προβλήματα και με τη δικαιοσύνη καθώς κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να πληρώσει δύο βοηθούς της.

Η ίδια η Λεπέν καταγγέλλει ότι πρόκειται για απόπειρες να προκαλέσουν προβλήματα στην προεκλογική της εκστρατείας.

Ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1998 όταν εγκατέλειψε τη δικηγορία για να προσφέρει νομικές συμβουλές στο FN, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη για πρώτη φορά περιφερειακός σύμβουλος στη βόρεια Γαλλία.

Αργότερα ανέλαβε την ίδια θέση στην περιοχή του Παρισιού. Είναι επίσης ευρωβουλευτής από το 2004.

Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιό πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν σε μια σημαντική τηλεοπτική διαμάχη χθες, πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό οικονομικών πιό πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιό πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Διαξιφισμοί των δύο υποψηφίων στην τηλεοπτική τους διαμάχη

Με πρωτοφανή ένταση ξεκίνησε, συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή, την Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε μια συζήτηση του «ό,τι νάναι», ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, με αψιμαχίες, παρεμβολές και παλινωδίες, παρά τις προσπάθειες των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν τη συζήτηση να επιβάλλουν μια σχετική τάξη.

Πριν από την τηλεμαχία η Μαρίν Λεπέν είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους ότι «θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Ολάντ», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον Εμανουέλ Μακρόν.

Γρήγορα όμως το «βρέφος Ολάντ» απέδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχος της κατάστασης, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε θέματα απου αφορούσαν την ασφάλεια και την Ευρώπη.

Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λεπέν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να "φορτώνει" τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ», ενώ ο Μακρόν είχει παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λεπέν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε πλέον των δέκα φορών τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς.

Ουδέποτε άλλοτε οι Γάλλοι δεν βίωσαν μια παρόμοια τηλεμαχία - ο σαρκασμός, η αλαζονεία, η ανακρίβεια και η σύγχυση ήταν τα κύρια γνωρίσματα της συζήτησης, γύρω από δύο προτάσεις για την Γαλλία εκ διαμέτρου αντίθετες.

Μια συζήτηση λίγο παραπάνω από δύο ώρες που σίγουρα δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους πολίτες που την παρακολούθησαν οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος.

Στο μικροσκόπιο εξετάζονται πλέον οι σχεδόν καθημερινές δημοσκοπήσεις των Ινστιτούτων στη Γαλλία, ύστερα μάλιστα από την επιτυχία των προβλέψεων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Τα επιτελεία των δύο μονομάχων για την προεδρία, του Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, δίνουν στις δημοσκοπήσεις ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση στρατηγικών, καθώς και τα
μέσα ενημέρωσης και ο Τύπος για τις αναλύσεις τους.
Τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάται ότι θα ανακατανεμηθούν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που απέτυχαν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:
- Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσουν κατά 49% Μακρόν και κατά 28% Λεπέν. Παραμένει ένα 23% που δηλώνει αναποφάσιστο και δεν αποκλείει την αποχή.
- Οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να κατανεμηθούν 53% στον Μακρόν και 16% στην Λεπέν, ενώ το 31%  θα απόσχει ή θα ρίξει λευκό, το οποίο όμως δεν λαμβάνεται υπόψη στην καταμέτρηση. 
- Οι ψηφοφόροι του Μπενουά Αμόν φαίνεται ότι θα ψηφίσουν μαζικά Μακρόν -- σε ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% δηλώνει πως έχει ακόμα ανάγκη να σκεφθεί.
Σύμφωνα με το Elabe, ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτιμάται ότι θα εκλεγεί στις 7 Μαϊου με 64%.
Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop- Fiducial, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει την Λεπέν με 60% έναντι 40%

close.png